طلاق
یکی از موارد انحلال نکاح یا خاتمه دادن زوجیت طلاق میباشد که در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده قواعد و مقررات آن بیانشده است، طلاق مختص نکاح دائم میباشد.
با توجه به قانون مدنی طلاق به اراده شوهر واقع خواهد شد یعنی حتی اگر درخواستکننده جدایی زن باشد مرد باید صیغه طلاق را جاری سازد درواقع چنانچه زن درخواست طلاق نماید دادگاه شوهر را مجبور به طلاق مینماید و اگر این حکم را اجرا ننماید دادگاه نماینده قانونی شوهر است و از طرف ایشان زن را طلاق میدهد.
ازآنجاییکه قوانین کشور ما برای درخواست جدایی از جانب زن و پذیرش محکمه تا حدودی دشوار میباشد بهتر است که با وکلای باتجربه دفتر حقوقی امانت که دارای سابقه بسیار زیادی در امور خانواده میباشند مشورت نمایید.
طلاق امری تشریفاتی است که پساز اذن دادگاه یا حکم آن صیغه طلاق در حضور دو مرد عادل جاری میگردد .
همچنین حقوق مالی زن، حضانت فرزندان ، نفقه آنان و ملاقات و نحوه آن باید بههنگام جدایی معین گردد.
بیشتر بخوانید : پرسش و پاسخ های قوانین مدنی و خانواده طلاق
انواع طلاق :
طلاق به اراده مرد :
در ماده 1133 قانون مدنی بیان گردیده که مرد میتواند هروقت بخواهد زن خود را طلاق دهد. با توجه به این ماده اختیار انحلال نکاح اصولاً به دست مرد داده شده است. که درواقع موجب سوء استفاده مردان از این اختیار شدهاست. با تصویب قانون حمایت خانواده ماده فوق به نوعی نسخ و اختیار مطلق مرد در دادن طلاق محدود به موارد خاص شده بود که مجدداً با لایحه تشکیل دادگاه مدنی خاص ماده 1133 همچنان پابرجا ماند. با این تفاوت که برای جلوگیری از سوءاستفاده زوج ، ارجاع به داوری و سعی در صلح و سازش زوجین و لزوم اجازه دادگاه برای جدایی در صورت عدم حصول سازش مقرر نمودهاست.
ماده 1133 اصلاح گردید با این مضمون که مرد میتواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید. در تبصره همان ماده با وجود شرایطی برای زوجه نیز حق تقاضای انحلال نکاح از دادگاه در نظر گرفتهشده است.
امروزه چنانچه مرد خواستار طلاق زن خود باشد. الزاماً باید به دادگاه مراجعه و دادگاه اختلاف را به داوری برای صلح و سازش ارجاع میدهد. و با عدم حصول سازش گواهی عدم امکان سازش میدهد. و در دفتر طلاق پساز دریافت گواهی عدم امکان سازش صیغه طلاق را جاری و آن را ثبت مینماید .
در قانون حمایت خانواده برای شوهری که بدون اجازه دادگاه مبادرت به جدایی نماید به حبس محکوم مینماید. و آن سردفتری که طلاق را ثبت نموده نیز سلب صلاحیت خواهد شد.
تعلق به درخواست زن:
قانون مدنی در مواد 1129 و 1130 مواردی را برای جدایی به درخواست زوجه تعیین نموده که آن موارد عبارتاند از:
- استنکاف یا عجز شوهر از پرداخت نفقه و عدم امکان اجرای حکم و الزام شوهر به پرداخت نفقه.
- عسر و حرجی که موجب مشقت شدید و غیرقابلتحمل زوج برای ادامه زندگی زناشویی باشد.
- همچنین چنانچه شوهر چهار سال غائب مفقود الاثر باشد.
بیشتر بخوانید: توضیحات دقیق قوانین مهریه
عسروحرج چیست؟
ماده 1130 قانون مدنی ابتدا تعریفی از عسروحرج ارائه ننموده بود اما در سال 81 تبصره ای به ماده 1130 الحاق گردید مبنی براینکه عسروحرج یعنی به وجود آمدن وضعیتی که زندگی را برای زوجه با مشقت شدید همراه سازد و تحمل آن مشکل باشد که باید توسط دادگاه این امر احراز گردد که موارد آن عبارتاند از:
ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه .
اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن.
در مدتیکه به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است . در صورتی که زوج به تعهد خود عمل ننماید. و یا پس از ترک، مجدداً به مصرفموارد مذکور روی آورد، بنا به درخواست زوجه، جدایی انجام خواهد شد.
محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.
ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعیت زوجهقابل تحمل نباشد.
ابتلاء زوج به بیماریهای صعبالعلاج روانی یا ساری یا هر عارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.
موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر وحرج زن در دادگاه احراز شود، حکم طلاق صادر نماید.
باید بیان داشت که اثبات این موارد عسروحرج برای دادگاه تا حدودی سخت میباشد. و در خیلی موارد دادگاهها ، موارد مطروحه ی عسر و حرج از جانب زوجه را غیرقابل پذیرش میدانند. بدین دلیل توصیه میشود که جهت دادن وکالت و اخذ مشاوره برای موفقیت در چنین دعاوی با وکلای دفتر حقوقی امانت تماس حاصل فرمایید.
بیشتر بدانید: توضیحات کامل درباره قوانین مدنی
طلاق توافقی :
با توجه به قانون حمایت خانواده چنانچه زوجین متقاضی جدایی توافقی باشند. دادگاه باید موضوع را به مرکز مشاوره خانواده ارجاع دهد. البته طرفین میتوانند ابتدا تقاضای جدایی توافقی در مرکز مشاوره مطرح نمایند. در صورت عدم انصراف از جدایی مرکز مشاوره با تعیین موارد توافق موضوع را جهت اتخاذ تصمیم به دادگاه منعکس نماید.
آیا بعد از صدور گواهی عدم امکان سازش میتوان از طلاق توافقی انصراف داد؟
باید بیان داشت بعد از صدور گواهی اعلام انصراف از طرف یکی از زوجین پذیرشش دشوار است بلکه زوجین میتوانند با توافق هم اعلام انصراف کنند که دراینصورت گواهی عدم امکان سازش اعتبار خود را از دست میدهد همچنین ارائه گواهی به دفترخانه دارای مدت میباشد (سه ماه ) چنانچه در این مدت طرفین اقدامی نکنند گواهی از درجه اعتبار ساقط است .
بیشتر بخوانید : توضیحات تکمیلی طلاق توافقی
دادگاه صالح در طلاق:
رسیدگی به دعاوی خانواده ازجمله طلاق در صلاحیت دادگاه خانواده قرار دارد.
نکته بسیار مهم اینکه ارائه ارائه گواهی پزشک درمورد وجود جنین یا عدم آن برای ثبت طلاق الزامی میباشد.
وکالت در طلاق چیست؟
براساس ماده 1119 قانون مدنی طرفین عقد ازدواج می توانند هر شرطی را که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد. در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنماید.
بنابراین زوجه می تواند یک سری شروط را در عقد نکاح برقرار نماید. تا درصورت تحقق آن شروط وکیل و وکیل در توکیل باشد. تا خود را مطلقه نماید.
مطالب مرتبط : همه چیز درباره دعاوی خانواده و قوانین و مقررات آن