اجرت المثل ایام زوجیت
یکی دیگر از دعاوی که زوجه می تواند در دادگاه اقامه نماید دعوای اجرت المثل ایام زوجیت می باشد. اجرت المثل همانند نفقه و مهریه از حقوق مالی زوجه می باشد که چنانچه زن آن را درخواست نماید مرد مکلف به پرداخت آن می باشد.
در مبحث الزام به تمکین بیان گردید که تمکین بهمعنای عام یعنی زوج درعین حال که باید در منزل تعیینی شوهر سکونت داشته باشد ملزم است که از ایشان در اموری که قانون و عرف مشخص نموده است اطاعت نماید و وظایف زناشویی خود را ایفا کند اما اموری چون کار در منزل ، آشپزی ، نظافت ، رسیدگی به فرزندان و حتی شیر دادن به فرزند و … از وظایف زناشویی نمی باشد و زن می تواند بهخاطر انجام چنین اموری اجرت المثل مطالبه نماید.
زن و شوهر میتوانند بههنگام عقد نکاح در خصوص میزان اجرت المثل توافق نمایند و حتی در عقدنامه آن را شرط کنند چراکه هر شرطی که مخالف اقتضای عقد نکاح نباشد می تواند درعقد نکاح ذکر شود.
بیشتر بخوانید : توضیحات دقیق قوانین و مقررات دیه
شرایط مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت:
- کارهایی که زوجه انجام می دهد باید به دستور شوهرش باشد.
- زوجه در انجام این کارها قصد تبرع (رایگان بودن) نداشته باشد.
- کارهایی که زوجه انجام میدهد شرعاً بر عهده ایشان نبوده باشد.
- زوجه موارد فوق را در دادگاه ثابت نماید.
بیشتر بخوانید : سوال و جواب های قوانین طلاق
محاسبه اجرت المثل ایام زوجیت:
زمانی که زوجه دادخواست مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت را تقدیم دادگاه می نماید قاضی دادگاه ابتدا پرونده را بررسی و پساز احراز شرایط اجرت المثل ، تعیین اجرت المثل را به کارشناس متخصص در امور خانواده واگذار مینماید.
کارشناس مربوطه با توجه به مواردی همچون سن زن ، شغل زن و مدت زمان زندگی مشترک و … میزان اجرت المثل ایام زوجیت را تعیین می نماید با توجه به مواردی که گفته شد اجرتالمثل تمام زنان یکسان نخواهد بود بنابراین قبلاز تقدیم دادخواست تعیین مقدار اجرتالمثل به صورت دقیق دشوار می باشد .
بیشتر بخوانید : سوال و جواب های مهم قوانین و مقررات مهریه
آیا نظریه کارشناس در میزان تعیین دستمزد المثل ایام زوجیت قطعی می باشد؟
خیرهم زوج و هم زوجه می توانند بهنظر کارشناسی اعتراض نمایند. لیکن چنانچه اعتراضی نداشته باشند. دادگاه مطابق نظر کارشناس اقدام به صدور رأی می نماید. که زوج پساز گذشت مهلت های قانونی می تواند درخواست اجرای حکم نماید. و اگر زوج اجرتالمثل را نپردازد. یا ظرف مدت یک ماه دادخواست اعسار ندهد زوجه می تواند حکم جلب ایشان را اخذ نماید.
دعوای مطالبه اجرتالمثل ایام زوجیت در صلاحیت دادگاه خانواده می باشد. اما اگر مبلغ حدودی آن زیر بیست میلیون تومان باشد شورای حل اختلاف مستقر در دادگاه خانواده صالح به رسیدگی می باشد.