ارث و میراث
به کلیه اموال، دیون ،حقوق و تکالیف شخص که پس از مرگ ایشان به شخص دیگری منتقل می شود ارث گفته می شود. که ارث یکی از اقسام احوال شخصیه است که قانون دولت متبوع متوفی بر آن حاکم می باشد.

برای مشاوره تخصصی با ما تماس بگیرید.
به موجب قوانین علاوه بر وراث اشخاصی که خود را ذی نفع در ترکه می دانند می توانند درخواست حصر وراثت نمایند.
با تقدیم دادخواست حصر وراثت می توان از مرجع قضایی استعلام مدارک شناسایی را از اداره ثبت اسناد و احوال تقاضا نمود.
شورای حل اختلاف آخرین اقامتگاه متوفی صالح به رسیدگی درخواست حصر وراثت می باشد.
اشخاصی بعد از سال 1395 فوت نموده باشند ورثه ی آنان نیاز به مفاصا حساب مالیاتی ندارند لیکن اگر متوفی قبل از سال 1395 فوت شده باشند برای اخذ حصر وراثت نیاز به مفاصا حساب دارایی می باشد.
به موجب بخش نامه مورخ 99/7/7 وزارت دادگستری زمانی گواهی حصر وراثت محدود صادر می شود که متوفی اموالی کمتر از مبلغ 500000000 ریال دشته باشد.
د ر صورتی که متوفی اموالی بیش تر از 500000000 ریال داشته باشد گواهی حصر وراثت نامحدود صادر می شود.
برگه ایست که ثابت می کند وراث چه اشخاصی هستند و چه نسبتی با متوفی دارند و مقدار سهم هر یک از ایشان از ماترک چه مقدار می باشد.
با عنایت به اینکه پنهان کردن اسامی وراث و اعلام ننمودن آن به شورای حل اختلاف جرم و دارای مجازات کلاهبرداری می باشد ذی نفع می تواند با طرح شکایت کیفری مراتب را از طریق مراجع قضایی پیگیری نماید.
دادگاه آخرین محل سکونت متوفی یا محلی که متوفی در آنجا اموال غیرمنقول داشته باشد صالح به رسیدگی است.
رابطه ی سببی با زوجیت ایجاد می شود و به موجب آن زن از شوهر و شوهر از زن ارث می برد و تنها اشخاصی که به موجب رابطه ی سببیت از یکدیگر ارث می برند بایستی در نظر داشت که زوج و زوجه در نکاح منقطع (صیغه ی موقت ) از یکدیگر ارث نخواهند برد.
اسباب ارث دو نوع است:
نسب (رابطه ناشی از خون)
سبب ( رابطه ناشی از ازدواج)
می تواند با مراجعه به مرجع صادر کننده گواهی حصر وراثت اعتراض خویش را تسلیم و تقاضای اصلاح آن را بنماید.
در قانون مدنی سه طبقه برای کسانی که به موجب نسب ارث می برند تعیین شده اند.
خیر برای چنین اقدامی نیاز به مراجعه به وکیل دادگستری و توکیل به ایشان می باشد.
برای تکمیل مدارک لازم می توان ضمن دادخواست تقدیمی استعلام از مراجع ذی صلاح را درخواست نمود.
گواهی انحصار وراثت نامحدود تابع تشریفاتی است که رعایت آن الزامی می باشد بنابراین برای صدور آن می بایست پیش نویس گواهی حصر وراثت در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار آگهی شود و حداقل یک ماه بعد از انتشار آگهی گواهی توسط شورا صادر شود.
طبق قانون آیین دادرسی مدنی نحوه طرح صحیح دعوا به طرفیت تمامی وراث می باشد از این روی ضروری است که تمام وراث طرف دعوا قرار گرفته و بدین منظور برخی محاکم نظر به ضرورت ارائه گواهی حصر وراثت داشته و برخی دیگر استشهادیه ایی که وراث را محصور نماید کافی می داند. طبق قانون ذی نفع می تواند درخواست صدور گواهی حصر وراثت را بنماید.
ابتدائا بایستی گواهی انحصار وراثت اخذ و سپس مبادرت به تقدیم دادخواست تقسیم ترکه نمود.
اقلیت های مذهبی و ایرانیان غیر شیعه درصورتی که قانون اساسی آن ها را به رسمیت شناخته باشد تعیین وراث و تقسیم ارث مطابق دین و مذهب خودشان می باشد.
سه شاهد لازم می باشد و شهود می توانند به دفتر اسناد رسمی مراجعه و گواهی حصر وراثت را آنجا امضا نموده و همچنین می توانند به شورای حل اختلاف مراجعه و ادای شهادت نمایند.